top of page

Post Partum Self-Care Kit

Bijgewerkt op: 30 jun. 2020

Toen ik zwanger was, sprak ik veel met andere vrouwen in mijn leven over alle fases van deze nieuwe ontdekkingsreis. Op de vraag hoe alles 'down-under' voelt na de bevalling en wat ze gebruikten voor herstel kreeg ik van vrijwel iedereen nuchtere Hollandse antwoorden. Waar sommigen eigenlijk niet veel last hadden gehad en niks deden, hadden andere het over het invriezen van een zakje met stroop en die tegen de zere plek leggen en weer andere zeiden: 'Joh, gaat vanzelf over'.


Nederland

En dat laatste is ook hartstikke waar, want jeetje, wat is een vrouwenlichaam enorm rekbaar en zelfredzaam. Maar hallo, je hebt net de strijd van je leven geleverd tijdens je bevalling en je verdient meer hulp en comfort bij je herstel, in mijn ogen. Daarom heb ik een paar gigantisch goede tips voor je! In Nederland zijn er een paar websites met natuurlijke hulpmiddelen zoals www.dalalounatuurlijk.nl. Hier verkopen ze ook kraampakketten, mocht je verzekering er geen toezenden en losse producten ter verzorging voor en na de bevalling, zoals een postpartum kruidenmix voor een stoombad.


Amerika Wist je dat er in Amerika van alles te krijgen is om je van dienst te zijn? Kijk maar eens op www.fridamom.com. Dit is een jong bedrijf met een breed assortiment aan hulpmiddelen voor mama's-to-be. Helaas verzenden ze op dit moment nog niet naar het buitenland (geloof me, ik heb het gevraagd) en is het ook via Amazon en eBay lastig te verkrijgen naar Nederland, dus ben ik zelf aan de gang gegaan om ingrediënten bij elkaar te sprokkelen.


Verenigd Koninkrijk In 't VK hebben ze een aantal producten beschikbaar van een andere aanbieder genaamd: Natural Birthing Company. Een Engelse vriendin van mij was zo lief om de 'bottomspray' op te sturen. Deze verdooft de pijn van hechtingen, verzorgt eventuele aambeien en verkoelt het hele gebied. Kortom, een welkome verlichting na het toiletteren. Je vindt de spray en meer producten hier: https://www.boots.com/natural-birthing-company-bottoms-up-soothing-bottom-spray-100ml-10248550


Youtube Ook keek ik filmpjes op YouTube van Amerikaanse moeders die tips geven over self-care na de bevalling. Ik heb alle informatie verzameld en ben zelf aan de slag gegaan.

Aan de slag!

Al met al heb ik er ontzettend veel aan mijn eigen gemaakte spullen gehad! Zo veel, dat ik wat ik over had direct heb uitgedeeld aan andere zwangere vrouwen in mijn leven. En graag deel ik de recepten ook hier, met jou!

Verkoelende maandverbandjes:

Deze life-savers maakte ik een paar weken voor mijn due-date zelf. Deze maandverbandjes smeer je in met verkoelende en verzorgende middelen en bewaar je in de vriezer voor na je bevalling.


Benodigdheden:

Maandverband Ultra/Long/Maxi


Aloë Vera Gel

Essentiële Lavendel Olie


Toverhazelaarwater (zonder alcohol)

Rol bakpapier


Uitleg:

Vouw een maandverbandje open. Giet 2 eetlepels toverhazelaarwater over het verbandje. Spuit een streep aloe vera gel in het midden en verdeel over het verbandje. Druppel 3 druppels lavendel olie over het verbandje. Knip strips bakpapier die precies in het maandverbandje passen en leg op elk behandelde verbandje een strip. Dit voorkomt dat de middelen aan het verband gaan vastvriezen. Vouw het verbandje weer dicht en bewaar de verbandjes in een bakje in de vriezer. Plak een maandverbandje wanneer verkoeling is gewenst bovenop je kraamverband en verlichting gegarandeerd.

Knijpflessen

Mijn moeder ging vroeger met een maatkan met water naar het toilet, na haar bevallingen. Omdat urine nogal zout is en je wondjes kunt hebben van de bevalling, is een verkoelende plens water tijdens het plassen erg fijn. Maar zo'n maatkan is best lastig mikken en veel water in één keer. Dus kocht ik op Aliexpress 2 knijpflessen van 500 ml per stuk. Een fles met een lange tuit eraan, in een bocht. Je houdt de fles ondersteboven, knijpt erin en zo kun je de straal water heel makkelijk mikken en doseren. Echt een aanrader! Je vindt de flessen hier: https://www.aliexpress.com/item/32917178119.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dmA5Dtn

Ice Packs

Ook deze ice packs waren een fijne extra verkoeling! Je kunt ze in je ondergoed doen, maar dat vond ik zonde want daarna kan je het weggooien omdat ie vies is en ze zijn vrij prijzig. Dus hield ik het tegen m'n broekje aan en dat werkte net zo goed. Je legt ze in de vriezer en haalt eruit wanneer extra koude verkoeling down under nodig is. Ik vond ze alleen via Aliexpress en kocht er 2: https://www.aliexpress.com/item/33018625193.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dmA5Dtn

Overige fijne producten:

Dr. Swaab Aambeidoekjes

Sperti Preperation H Aambeienzalf

Edet Vochtig Toiletpapier met zuignap (biologisch afbreekbaar dus kan je in het toilet wegspoelen en handig om aan de muur te hangen bij het toilet)

Always Discreet Underwear

Deze spullen heb ik in een mandje op de badkamer en het toilet beneden neergezet en tijdens de kraamweek dagelijks meerdere malen gebruikt. De kraamverzorgster was ook erg geïnteresseerd in de zelfgemaakte spullen en had nog nooit iets soortgelijks gezien in haar 38 jaar ervaring. Toen ze na een week mijn hechtingen samen met de verloskundige bekeek, merkten ze verbaasd op hoe goed alles al geheeld was en waren ze nieuwsgierig naar de middelen.


Het is waarschijnlijk even een investering om de spullen aan te schaffen, maar je eigen herstel is minstens net zo belangrijk als al het geld dat je uitgeeft aan babyspullen. En ik heb nog veel meer natuurlijke DIY recepten waarin je het kunt gebruiken dus je blijft echt niet met waardeloze restanten zitten.


Ik hoop dat je het zult uitproberen en je er net zo blij mee zult zijn als ik was. Laat je het me weten als ik ergens mee kan helpen of als je vragen hebt?

x Miranda863 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page