top of page

Zelf babyvoeding maken? Gebruik smikkels.nl! REVIEW.

Op mijn blog over de 'eerste hapjes' (zie link), kreeg ik een leuke reactie van Inge. Inge is de website smikkels.nl gestart, met daarop recepten voor het zelf maken van babyvoeding. Ze vroeg of het mij leuk zou lijken zelf babyvoeding te maken. Jazeker, dat past helemaal bij mij! En nu Matthias bijna 6 maanden is, de oefenhapjes voorbij dus grotere hoeveelheden in 1x lust, was het moment daar. Graag deel ik de uitgeprobeerde recepten met je, hoe ik ze heb gemaakt en of het een succes was!


Waarom zou je zelf babyvoeding maken?

Potjes babyvoeding is handige gemaksvoeding en tegenwoordig van prima kwaliteit. Toch vind ik de kosten erg snel oplopen om steeds een potje of zakje te gebruiken. Naast dat het fijn is om te weten wat je kleintje precies binnenkrijgt, is het zelf maken ook een stuk goedkoper! Het is erg leuk om te doen en helemaal niet moeilijk, want smikkels.nl maakt het je super makkelijk!


Smikkels.nl

Deze vrolijke website heeft talloze recepten, gesorteerd op leeftijd en het soort hapje. Vul in de zoekmachine een ingrediënt in, wat voor soort hapje je wil maken + welke leeftijd en smikkels.nl geeft je recepten om uit te kiezen! Je kunt het ingrediënt ook weglaten en alleen zoeken op het soort hapje + de leeftijd en zo kijken naar alle recepten. Ontzettend handig! Ik ging voor 2 soorten fruithapjes en 1 groente hapje:


Mango, appel en banaan:


Appel en aardbei:


Spinazie, aardappel, wortel en ei:


Benodigdheden:

Ik gebruikte voor het klaarmaken het volgende:

  • een staafmixer

  • een beslagkom

  • een kookpan

  • een steelpan

  • een koekenpan

  • een snijplank

  • een scherp mes

Ik verwijderde de schil indien nodig en sneed de ingrediënten klein zodat ze gemakkelijk te pureren waren. De ingrediënten voor het groente hapje kookte ik. De fruithapjes pureerde ik per hapje met de staafmixer in een beslagkom. Het pureren met een staafmixer duurt een aardig tijdje, tenminste wel met mijn mixer van Action. Aan het einde van de hele kook en pureersessie was de mixer gloeiend heet en maakte een raar geluid. Dus ik raad aan een hele goede staafmixer of blender te gebruiken, want daar ga ik nu wel naar op zoek! Uiteindelijk had ik het allemaal netjes voor elkaar en had ik glad gepureerde fruit en groente hapjes. Voor het invriezen gebruik ik hele handige bakjes met deksel van Nuby (240 ml), die zowel in de vriezer als magnetron kunnen.


Tijd en geld

De website geeft expres geen hoeveelheden aan, omdat smaak en hoeveelheid voor elk kind anders is, maar om te dienen als voorbeeld zal ik alle hoeveelheden die ik heb gebruikt vermelden. In zo'n 1,5 uur tijd had ik alles gemaakt, ongeveer 100 gr per bakje voor zeker 16 voedingen! 8 fruithapjes en 8 groente hapjes, dus voor een hele week.


1 appel, 1 banaan en 1 mango = 5x 100 gr voeding

1 pink lady appel: €0,75

1 banaan: €0,20

1 mango: €1,69

Totaal: €2,64 (€0,53 per voeding)


1 appel, 2 handjes aardbeien = 3x 100 gr voeding

1 pink lady appel: €0,75

2 handjes aardbeien: €2,00

Totaal: €2,75 (€0,92 per voeding)


200 gr spinazie, 400 gr voorgekookte kriel, 200 gr wortel en 1 ei = 8x 100 gr voeding

200 gr spinazie: €1,45

400 gr kriel: €1,00

200 gr wortel: €0,50

1 ei: €0,20

Totaal: €3,15 (€0,39 per voeding)


In 1,5 uur en voor in totaal €8,54 euro had ik alle bijvoeding voor de week gemaakt. Als je dat vergelijkt met elke dag een potje van gemiddeld €1,15 per stuk voor 120 gr dan zou ik in 8 dagen €18,40 uitgeven. Ik bespaar dus bijna €10 euro per week door zelf voeding te maken!


Keuring

Beide fruithapjes waren gelijk goedgekeurd door Matthias. Hij slikte snel door en deed zijn mond dan gelijk weer wijd open. Het spinazie hapje heeft ons de slappe lach opgeleverd, zo vies als dat hij keek. Waarschijnlijk door de textuur want die is door de spinazie korrelig, Maar toen hij zag dat mama er ook gewoon van at, ontspande hij en heeft het hele kommetje leeg gegeten.


Wat een ontzettend handige en leuke website is smikkels.nl! Elke week zoek ik nu een aantal nieuwe recepten en bestel de ingrediënten mee met mijn boodschappen. Er zijn zoveel lekkere recepten om uit te kiezen. Ook alle tips op de website zijn erg interessant om te lezen. Waar begin je mee? Hoelang moet ik pureren? Wat kan ik allemaal invriezen? Het wordt allemaal beantwoord. Smikkels.nl heeft mij enorm geholpen in het opstarten van deze nieuwe fase en ik raad het iedereen aan deze website te gebruiken!


Veel succes met uitproberen!


x Miranda


PS: Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op wat mijn kind van 6 maanden op dit moment op kan. Het kan natuurlijk zijn dat het voor jouw kind anders is.24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page