top of page

Help, wat moet er in die bevallingstas?

Bijgewerkt op: 30 jun. 2020

Je moet er toch niet aan denken dat je op het punt staat te bevallen en je dan nog al puffende je zooitje bij elkaar moet zoeken? Daarom wordt er door verloskundigen aangeraden om tegen het einde van je zwangerschap een tas klaar te zetten, met alle spullen die je nodig hebt. Maar wat heb je nou echt nodig?


Of je nu in het ziekenhuis bevalt of thuis, een tas met alle spullen op één plek thuis of voor het geval je toch halsoverkop naar het ziekenhuis moet, is gewoon slim en een geruststelling. Toen ik 30 weken zwanger was keek ik op Youtube veel video's van kersverse Amerikaanse mama's, die allemaal deelde welke spullen er echt niet mochten ontbreken in je ziekenhuistas. Ook heb ik veel gepraat met de vrouwen in mijn leven die mij al waren voorgegaan in bevallen. Hieruit heb ik een selectie gemaakt met spullen die mij handig en nodig leken en om je tijd en moeite te besparen (want je kan namelijk echt heel veel filmpjes over dit onderwerp vinden) deel ik hier mijn musthaves die ik ook echt aanraad!


Belangrijke spullen:

Zwangerschapsverklaring

Paspoorten (van zowel jezelf als je eventuele partner)

Pinpassen

Zorgpassen

Telefoons

Opladers telefoons

Oordopjes

Camera

Oplader camera

Sleutels


Voor baby:

1 broekje en shirtje in maat 50

1 broekje en shirtje in maat 56

2 rompers in maat 50

2 rompers in maat 56

1 boxpakje in maat 50

1 boxpakje in maat 56

Wikkeldoek

2 hydrofieldoeken

1 xl hydrofieldoek

Sokjes (Noppies en Bambino)


Toelichting:

Een eigen mutsje hadden we wel meegenomen, maar in het ziekenhuis kreeg hij een mutsje van het ziekenhuis op. Deze hebben we niet verwisseld omdat er nog bloed in zijn haar zat en we het zonde vonden een bebloed eigen mutsje te hebben dus vandaar dat het er niet op staat. De xl hydrofieldoek hadden we meegenomen voor het inbakeren van Matthias zodat hij goed sliep. De boxpakjes heeft hij het meest gedragen omdat ze zo rete makkelijk zijn. Een t-shirtje kruipt toch gewoon snel omhoog en dan zit je constant te frummelen. Bij een boxpakje raad ik aan om soorten te kopen met een rits, voetjes eraan en met en omsla mogelijkheid voor over de handjes bij de mouwtjes, tegen het krabben in het gezicht. Je kan ook losse krabhandschoentjes kopen, maar onze ervaring was dat deze heel snel van de handjes afgaan. Een ouderwetse manier is eventueel sokjes over de handjes, maar dat vonden we niet zo charmant. Over sokjes gesproken, leuk al die sokjes bij de Zeeman, Wibra en Action. Ze blijven helaas niet goed zitten en glijden zo van de voetjes af. De sokjes van Noppies kan ik van harte aanbevelen, daar zit een elastiek in bij de enkel. Ook de sokjes van het merk Bambino van Kruidvat blijven goed zitten.


Kleding vrouw:

2 voedingspyjama's

Joggingbroek

T-shirt

Trui/Vest

(Voedings)hemd

(Voedings)bh

Sokken

Slippers of sloffen

Sjaal


Toelichting:

Ik beviel in de koude maand februari en nam 2 voedingspyjama's mee. 1 om in te bevallen en 1 om daarna schoon aan te kunnen trekken. Of je nu van plan bent borstvoeding te geven of juist niet, deze pyjama's zijn in beide gevallen ideaal want ze hebben een knoop sluiting die open kan worden gemaakt nadat de baby geboren is en hij/zij lekker warm bij je op de borst kan liggen. Het is je misschien opgevallen dat er geen ondergoed op het lijstje staat. Je krijgt in het ziekenhuis fijn zittende wegwerpboxers, in combinatie met kraamverband werkt dat prima. Zelf had ik ook incontinentie broekjes gekocht die je aantrekt als een onderbroek en je behoedt voor geschuif en geplak met kraamverband. Deze staan op de lijst bij: 'Na de bevalling'.


Toiletspullen vrouw:

Wattenstaafjes

Wattenschijfjes

Make up doekjes

Mini deo

Mini shampoo

Mini conditioner

Monsterstjes gezichtscreme etc.

Lipbalsem

Tandenborstel

Tandpasta

Borstel

Haarelastieken

Haarband

Washandjes


Make Up:

Primer

Concealer

Mascara

Wenkbrauwpotlood

Blush

Beautyblender

Blushkwast


Toelichting:

Wat ik enorm lekker vond om even te doen na het douchen, na de bevalling, was even een kort self-care momentje in de badkamer. Ik had diverse monstertjes gekregen de afgelopen tijd zoals Dior dagcreme en Clinique Eye Boost Cream. Heerlijk om even een duur goedje op je gezicht te smeren! En het scheelt ruimte in je tas als je monstertjes meeneemt die je lekker lijken om te gebruiken en ook mini's zoals deo etc. Ik had make up meegenomen maar uiteindelijk niet gebruikt, maar misschien jij wel en voor je gevoel is het al fijn dat je het bij de hand hebt dus hop, neem gewoon mee.

Kleding en toiletspullen man:

2 shirts

Trui/vest

Joggingbroek

Broek

Onderbroek

Eventueel een hemd

Sokken

Deo

Gel

Eventueel bril en/of lenzen

Tandenborstel

Tandpasta


Snacks:

Druiven

Dextro

Volkoren kaakjes

Kauwgom

Slurpfruit

Mars/Twix/Snicker


Drinken:

Fles siroop

Aquarius


Toelichting:

Oké, ik heb dus tijdens de bevalling helemaal niks gegeten. Ja, Bram dwong me halverwege een hapje van zijn Twix te nemen, voor zijn geruststelling dat ik wat op had en daar werd ik kotsmisselijk van! Bedankt schat! Maar, er is ook nog de tijd na de bevalling en ik kan je vertellen dat je dan beretrek zult hebben! Tijdens het bevallen kreeg ik slokjes zoete limonade en dronk ik uit mijn flesje Fanta (Fanta verslaafde) en dat vond ik heftig genoeg. Je lichaam is zo bezig met andere dingen dat eten gewoon het laatste kan zijn waar je aan denkt. Bram heeft wel van alles zitten eten ondertussen en dat is maar goed ook want het is natuurlijk niet handig dat je partner niet kan eten en out gaat.


Na de bevalling:

Oogpads (homemade)

Incontinentie broekjes

Tepelzalf

Bio Oil


Toelichting:

Van het persen krijg je dikke pijnlijke ogen. Het was echt heerlijk om er verkoelende oogpads op te kunnen leggen toen we eenmaal thuis waren. Maar ik had gewild dat ik ze in het ziekenhuis al had gehad, aangezien we een nachtje bleven, dus staan ze op het lijstje! Je mag ze daar vast wel in de koelkast laten leggen. Je kan kant en klare kopen bijvoorbeeld bij Primark. Binnenkort deel ik m'n natuurlijke DIY recept om ze zelf te maken!


Niet in tas:

Perineal flessen

Ice packs

Maxi pads uit vriezer

Bottom spray


Toelichting:

Dit voeg ik als laatste toch ook nog even toe ter eventuele reminder. Je maakt deze dingen namelijk rond dezelfde tijd alvast klaar, als de bevallingstas. Recepten hiervoor en uitleg hierover vind je bij Tips voor mama's --> Post Partum.


Dit waren de dingen die ik uiteindelijk 'nodig' achtte en van harte kan aanbevelen!

Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag.


x Miranda




78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page