top of page

Eczeem bij baby's. Wat helpt?

Toen Matthias een week na zijn geboorte baby acne kreeg schrok ik wel even, niet wetende wat het was. Zodra ik las dat het om baby acne ging door mijn hormonen, het onschuldig was en vanzelf weer bij trok, was ik gerustgesteld. Maar toch was het een naar gezicht. En toen kwamen er ineens ook nog grote droge plekken op zijn wangen en schouders. Dat kon er toch niet bij horen? Nee, helaas scheen Matthias last van eczeem te hebben.


Uitproberen

Matthias leek er zelf geen last van te hebben dus hoopte ik het met een simpel middel op te kunnen lossen en kocht Bepanthen Eczeemzalf. Lekker vettig en fijn om te smeren. Op de plekken trok het echter snel in en het werd er helaas niet minder van. Op internet las ik dat Vaseline Lanette créme zou kunnen werken en ook dat schafte ik aan. Helaas haalde dit net zo weinig uit. Ondertussen waren er een paar weken verstreken en waren de plekken ook op zijn rug, buik en bovenbenen te zien. En nu begon hij er hard aan te krabben en haalde ik hem

's ochtends vaak uit bed met bloederige krassen op zijn wangen en schouders. Dus belde ik voor een afspraak bij de huisarts.


Wat werkt?

De huisarts stelde een milde vorm van eczeem vast en schreef 2 crèmes voor. Hydrocortison is een zalf met een klein beetje hormoon erin en dient 2x per dag dun op de droge plekken gesmeerd te worden. Vaseline-Cetomacrogolcréme is een vaseline die op zijn hele lijfje gesmeerd moet worden, zo vaak als nodig. Ook werd aangeraden elk bad kort te houden, max 5 minuten. Water droogt de babyhuid enorm uit en zou de plekken ook verergeren. De apotheekster zei dat als het nodig bleek te zijn, ik ook altijd vettige badolie op kon halen, maar dat ik eerst maar eens moest kijken of dit zou werken. Ik was ondertussen zo zat van smeren zonder resultaat dat ik vroeg of ik het niet gelijk mee kon krijgen. Schijnt echt baggervet te zijn, dus ze stelde me gerust dat de middelen snel zichtbaar hun werk zouden doen en het dus echt niet gelijk nodig was bij een milde vorm. Werd het nog steeds erger, dan lag het klaar.


Badolie

Maar ik zou ikke niet zijn als ik niet toch al op zoek ging naar een goede badolie om nu te gebruiken. Ik kwam uit bij Inoli Badolie. Wat een super product! Goed vettig, maar niet te gek.

's Morgens en 's avonds smeerde ik de droge plekken in met de hydrocortisonzalf en daarna de rest met de Vaseline. Ook smeerde ik bij het doen van elke luier hem helemaal in met de vaseline. We smeerde zoveel elke dag dat de tubes al snel de bijnamen, de dikke en de dunne kregen omdat Bram steeds vergat welke wat was en ik dan terugriep welke hij moest hebben. Na 2 dagen begon de roodheid af te nemen en werden de plekken 'zachter'.


Resultaat

Matthias bleef krabben dus sliep vaak met de speciale mouwtjes gesloten die sommige pyjamapakjes hebben of met sokjes over z'n handen. Na 2 weken waren alle plekjes verdwenen en hoefden we niet meer zoveel te smeren. 2x per dag 'de dunne' en soms nog een extra keer 'de dikke' is nu voldoende. Zodra we het laten versloffen dan neemt het binnen 48 uur weer enorm toe. Het maakt me wel eens wanhopig, want het is vervelend voor het jochie en die bloederige krassen overal zien er ook naar uit.


Ik ben enorm blij dat we hebben gevonden wat werkt en ik hoop dat het voor jouw kindje ook zal werken!


x Miranda
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page